2014. október 13.

Amit a fejésről tudni kell

A második gyerekünk koraszülött lett. Ilyenkor az anyatej nem egyszerűen a legjobb táplálék, hanem szó szerint az életben maradás egyik kulcseleme. Az egészen pici babákat szoptatni még nem lehet, így nem volt mit tenni, fejni kellett. A kórházban sokat tanultam a fejésről. Megosztom itt is a tapasztalatokat, hátha másnak is hasznos.


  1. Akár koraszülöttként, akár időre születik egy gyerek, a kolosztrum azonnal rendelkezésre áll. A legjobb, ha a szülés (műtát) után pár órával már tudunk fejni. Nem árt, ha van olyan személy (pl. szülésznő, védőnő, szoptatási tanácsadó), aki segíteni tud nekünk ebben.
  2. A tejcsatornák kézi fejéssel nyithatóak meg. Ezért a kórházban az első 2-3 napon a kézi fejést szorgalmazták, majd ezt követően lehetett áttérni gépi fejésre.
  3. A kézi fejéshez a Marmet-módszert tanították meg. A módszerről részletes leírás és képi útmutató található a La Leche Liga oldalán.
  4. Amíg nem éri el a tejmennyiség a kívánt szintet, illetve amíg nem tudunk szoptatni, 2 óránként kell fejni.
  5. Az éjszakai fejésnek fontos szerepe van, mert ilyenkor termelődik a prolaktin nevű hormon, ami a tejtermelésért felel.
  6. A fejések alkalmával mindkét mellett ki kell üríteni. 
  7. Fejni akkor is kell, ha nem jön tej a mellből, mert maga az inger fogja beindítani a tejtermelést.
  8. Ne ijedjen meg senki attól, hogy az első fejéskor vagy semmi, vagy épp csak egy-két csepp tej lesz az "adag". A rendszeres fejés hatására szinte óráról órára növekedni fog a mennyiség. 
  9. A gépi fejéshez lehet elektromos és kézi mellszívót is használni. Géppel gyorsabb és kényelmesebb a fejés.
  10. Van olyan, hogy valakinek nem működik a tejleadó reflex gépi fejéskor. Ilyenkor ki kell próbálni a kézi fejést, esetleg másik gépet, másik programot az elektromos mellszívón.

A fejés időtartama

A fejés öszesen 30 percig tartson. Az összidő többféleképpen is elérhető:
  • 15 perc egyik, 15 perc másik mell
  • 7-5-3 szabály: 7 perc egyik, 7 perc másik mell, 5 perc egyik, 5 perc másik mell, 3 perc egyik, 3 perc másik mell
  • Fejés egyik mellből, amíg működik a tejleadó reflex, majd átváltunk a másik mellre. Ha már nem jön több tej, vissza térünk az első mellre. És így tovább, váltogatva, összesen 30 perc időtartamban.

Mibe fejjünk?

A tejet vagy a mellszívóhoz tartozó tartályba fejjük, vagy kifőzött/sterilizált edénybe, ami lehet kifejezetten anyatej tárolására szolgáló doboz, de akár befőttes üveg is. Az anyatej tárolásáról, fagyasztásáról itt írtam korábban.

http://1000tipp1000nap.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése