2013. április 19.

Mi a baj a tehéntejjel?

Sajnos a mai napig tartja magát az a nézet, hogy anyatej hiányában tápszer helyett jó a babáknak a tehéntej is. Vagy a kecsketej. Az elsőszámú probléma szerintem az, hogy sokszor csak annyit mondanak a szakemberek, hogy ne adjuk a babáknak tejet. De hogy mi ennek az oka, azt már nem magyarázzák. Mondjuk nekem az is bőven elég, ha azt mondják ne, a részletek puszta kíváncsiságból érdekelnek. De a szkeptikusoknak szerintem kötelező bővebb felvilágosítást adni.


Sokat olvastam a témában, így összegyűjtöttem néhány goldolatot a tehéntej, és úgy általában az állati eredetű tejekkel kapcsolatban.

  • Tehéntej és más állati eredetű tej (kecsketej, juhtej, kancatej) fogyasztása egyéves kor alatt nem ajánlott!
  • Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemők számára. A szoptatott csecsemőknek sem vízre, sem teára, és egyáltalán semmilyen más dologra nincs szükségük életük első fél évében (betöltött 6 hónap). A kizárólagos szoptatást a WHO, a gyermekorvosok, a védőnők, és a szoptatással, gyermektáplálással foglalkozó valamennyi szervezet, kutatócsoport szorgalmazza.
  • Anyatej hiányában csecsemőtápszerrel kell helyettesíteni azt, szintén fél éven keresztül. És itt jön az első kérdés: A tápszerek is tehéntejből készülnek, akkor miért nem adhatunk a babáknak rögtön tejet? Ez igaz. De a gyártás során kivonják a tehéntejből mindazokat az anyagokat, amelyek feleslegesek, vagy megterhelik a babák veséjét. Vagyis a tápszer és a tehéntej közé semmi esetre sem tehetünk egyenlőségjelet.
  • A következő kérdés szinte rögtön az szokott lenni, hogy de hát mi is úgy nőttünk fel, hogy tehéntejet kaptunk vízzel higítva, mégse lett semmi bajunk. Ez is igaz. És néhány évtizeddel ezelőtt még jó megoldás is volt. Ennek az az oka, hogy egyrészt nagyon régen még nem voltak tápszerek, másrészt a kezdeti tápszerek nem voltak olyan jó minőségűek, mint a maiak. 100 évvel ezelőtt ha egy anya nem tudta szoptatni a gyermekét, akkor vagy szoptatós dajkára volt szüksége (egy másik anya, aki szoptat), vagy állati tejet adott a gyerekének. Végső esetben pedig vízzel higított lisztet. De tudnunk kell, hogy ezek sokszor túlélési megoldások voltak (a szoptatós dajkát leszámítva persze), hiszen valahogyan táplálni kellett egy csecsemőt, hogy ne haljon éhen. Persze sokszor így is meghaltak egészen fiatal korukban. Ma viszont szinte minden tudásunk megvan ahhoz, hogy a csecsemőknek a lehető legjobb táplálékot adjuk oly módon, hogy az anyatejhez nagyon-nagyon hasonló tápszereket állítunk elő.

Na de mégis mi a gond a tehéntejjel?
  • Allergizál. Ha a családban van allergiás személy (és itt nemcsak a laktóz, vagy tejfehérje érzékenységet kell figyelembe venni, hanem pl. a szénanáthát is), akkor a gyereknél sokszorozódik az allergiára való hajlam. Ez némileg csökkenthető, vagy elkerülhető, ha az első életévben nem adunk állati tejet a babának.
  • Túlságosan magas a fehérje- és ásványianyag-tartalma (nátrium, kalcium, foszfor), ami megterheli a gyermek veséjét.
  • Nem tartalmaz elegendő mennyiséget fontos zsírsavakból, nincs benne elegendő C-vitamin, E-vitamin és vas. A tehéntejben lévő kevés vas is csak részlegesen szívódik fel. A tehéntejjel táplált csecsemők 30%-a vashiányban szenved, ami lassítja a motoros fejlődést és étvágytalanságot okoz.
  • Míg az anyatej 100 grammonként 1,13 gramm fehérjét tartalmaz, addig a tehéntej 3,34 grammot. Ugyanez az arány az ásványi anyagoknál az anyatej esetében 0,21 gramm, a tehéntejnél 0,74 gramm. Nem mindegy ugye?
  • A tehén- és kecsketej akár 80% kazeint is tartalmazhat, ezzel szemben az anyatejben csak 20-40% ez a szint. A kazeinből sajt készíthető.
  • Gyerekkoromban sokszor hallottam, hogy a kecsketej annyira értékes, hogy anyatej minőségűnek mondható. Nemrég pedig egy olyan történetet olvastam, hogy egy anyuka meghagyta a férjének és az anyósának, hogy ha ő belehalna a szülésbe, akkor ígérjék meg, hogy a babát csak és kizárólag kecsketejjel táplálják majd. A kecsketej valóban értékes, de nem a csecsemők számára. Nem fedezi a babák folsavszükségletét, ezen túl pedig fehérjéből 1,13 gramm helyett (anyatej) 3,69 grammot tartalmaz 100 grammonként (vagyis még többet, mint a tehéntej), ásványi anyagokból pedig picivel többet, mint a tehéntej, 0,79 grammot. A szakmai testületek kecsketejet, és kecsketej-alapú tápszerek fogyasztását sem egészséges, sem allergiás gyerekeknek nem ajánlják. A kecsketej-alapú tápszerek egyébként 2-es vagy 3-as tápszernek felelnek meg, vagyis nagyobb gyereknek adható.
Bízom benne, hogy a fenti érvek sokakat meggyűz arról, hogy gyermekét vagy szoptassa, vagy tápszerrel táplálja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése