2013. január 29.

Mobil alkalmazások gyerekneveléshez


Mielőtt bárki megkövezne, leszögezem, hogy mobillal, tévével, számítógéppel nem lehet gyereket nevelni. Nekünk pl. nincs is tévénk. De van néhány okos mobil alkalmazás, ami megkönnyíti az anyukák életét.

Érdemes kipróbálni őket, főleg, hogy ingyenesek.



Altatás

Nem tudom, mások hogy vannak vele, de az ágy fölé akasztható, felhúzós, zenélős játékok nem lettek a kedvenceim. Szép altató dallamot játszanak ugyan, de nagyon hamar lejárnak, így újra kell húzni. Ez nálunk csak arra jött be, hogy a gyerek 5-10 percig elnézegeti, amíg én pakolászom a szobában. De aludni tutira nem fog tőle.

altatódalok babáknakHelyette találtam viszont egy remek altató programot. Lullaby For Baby a neve.

5 különböző altatódalt játszik (mindegyik nagyon kellemes dallam). Ki lehet választani, hogy egy dalt ismételjen, vagy az összeset játsza le egymás után. Be lehet azt is állítani, hogy hány percig zenéljen, így magától kikapcsol, ha letelt az idő. Én pl. 20 percet szoktam beállítani, ennyi bőven elég arra, hogy elaludjon a csöppség. Tetszik benne, hogy a dalok vége szépen elcsendesül, így nem hirtelen lesz üres csend. Én a délutáni alváshoz használom.

Alvás

Sokan használnak bébiőrt, amíg a gyerek alszik. Ez főleg egy nagy lakásban hasznos, mert ha a gyerek az emeleten alszik, és én a földszinten főzök, akkor frusztráló tud lenni, hogy nem tudom, mi történik a kiságyban, meghallom-e ha már ébredezik?

A sok ezer forintos bébiőr helyett viszont használhatunk ingyenes alkalmazást is. Ilyen például a Baby Monitor. Az alkalmazás megcsörget minket telefonon, vagy SMS-t küld. Hátránya, hogy két telefon kell hozzá: az egyiket, amire az alkalmazást telepítettük, a gyerekszobában kell elhelyezni. A másik melletünk van (ez lehet egyébként egy olcsó, buta telefon is), ezen fogadjuk majd a hívást. Fontos, hogy a hangérzékenységet kalibrálni kell az első használat előtt. Ezzel kerülhetjük el, hogy az apró neszekre is riasszon a készülék.

Szoptatás, pelenkázás

Különösen az első néhány hétben érdemes szoptatási naplót vezetni, amiben rögzítjük, hogy mikor, hány percet evett a baba? Így kirajzolódhat valamiféle rendszeresség a baba evési ritmusában, illetve a védőnőnek, gyerekorvosnak is pontos adatokat tudunk mondani arról, hogy naponta hányszor eszik a gyerek.

Az adatokat vezethetjük papíron is, de sokkal egyszerűbb a mobilunkba bepötyögni. Ilyen alakalmazás az iBaby, amiben nem csak azt rögzíthetjük, hogy mikor, melyik mellből, hány percet evett a gyerekünk, hanem az alvást és a kakis pelenkák számát is dokumentálhatjuk. Ez elsőre talán túlzásnak tűnik, de egy hasmenéses időszakban csöppet sem felesleges. Jegyzeteket is készíthetün, mégpedig fotó vagy hangfájl formájában.

Érdemes körülnézni a mobil alkalmazások között, mert tényleg sok hasznos és ingyenes programot találhatunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése