- Akár koraszülöttként, akár időre születik egy gyerek, a kolosztrum azonnal rendelkezésre áll. A legjobb, ha a szülés (műtát) után pár órával már tudunk fejni. Nem árt, ha van olyan személy (pl. szülésznő, védőnő, szoptatási tanácsadó), aki segíteni tud nekünk ebben.
- A tejcsatornák kézi fejéssel nyithatóak meg. Ezért a kórházban az első 2-3 napon a kézi fejést szorgalmazták, majd ezt követően lehetett áttérni gépi fejésre.
- A kézi fejéshez a Marmet-módszert tanították meg. A módszerről részletes leírás és képi útmutató található a La Leche Liga oldalán.
- Amíg nem éri el a tejmennyiség a kívánt szintet, illetve amíg nem tudunk szoptatni, 2 óránként kell fejni.
- Az éjszakai fejésnek fontos szerepe van, mert ilyenkor termelődik a prolaktin nevű hormon, ami a tejtermelésért felel.
- A fejések alkalmával mindkét mellett ki kell üríteni.
- Fejni akkor is kell, ha nem jön tej a mellből, mert maga az inger fogja beindítani a tejtermelést.
- Ne ijedjen meg senki attól, hogy az első fejéskor vagy semmi, vagy épp csak egy-két csepp tej lesz az "adag". A rendszeres fejés hatására szinte óráról órára növekedni fog a mennyiség.
- A gépi fejéshez lehet elektromos és kézi mellszívót is használni. Géppel gyorsabb és kényelmesebb a fejés.
- Van olyan, hogy valakinek nem működik a tejleadó reflex gépi fejéskor. Ilyenkor ki kell próbálni a kézi fejést, esetleg másik gépet, másik programot az elektromos mellszívón.
A fejés időtartama
A fejés öszesen 30 percig tartson. Az összidő többféleképpen is elérhető:- 15 perc egyik, 15 perc másik mell
- 7-5-3 szabály: 7 perc egyik, 7 perc másik mell, 5 perc egyik, 5 perc másik mell, 3 perc egyik, 3 perc másik mell
- Fejés egyik mellből, amíg működik a tejleadó reflex, majd átváltunk a másik mellre. Ha már nem jön több tej, vissza térünk az első mellre. És így tovább, váltogatva, összesen 30 perc időtartamban.
Mibe fejjünk?
A tejet vagy a mellszívóhoz tartozó tartályba fejjük, vagy kifőzött/sterilizált edénybe, ami lehet kifejezetten anyatej tárolására szolgáló doboz, de akár befőttes üveg is. Az anyatej tárolásáról, fagyasztásáról itt írtam korábban.http://1000tipp1000nap.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése