2016. június 29.

Ha egy baba korábban érkezik

A második kislányom korábban született, mint vártuk. Sokkal korábban. Október helyett júliusban. 27 hét terhesség után, 970 grammal és 35 centivel jött világra. És ezzel egy új időszámítás kezdődött.


A koraszülés óriási trauma. Mind a babának, mind a családnak. A harc ilyenkor a túlélésért megy. Az ember belecsöppen a PIC (koraszülött intenzív osztály) misztikus világába, és egy egészen más tudatállapotba kerül. A kezdeti sokk után természetessé válik a sok műszer pittyegése, az inkubátorok felszereltsége, az infúziók, gyógyszerek adagolása, az apró pici testek látványa. Ezek lesznek a mindennapok. És az egészséges valóság szürreálissá válik.

Utolsó napunk a kórházban (2100 grammosan)


Emlékszem, egyszer az osztályra került egy időre született csecsemő, akinek légzési nehézségei voltak. A sírását meghökkenve hallgattuk a többi korababás anyukával, mert a mi gyerekeink nem tudtak sírni. Maximum egérke hangon nyöszörögni. Amikor pedig kiemelték a babát az inkubátorból, és megláttuk mekkora, tátott szájjal figyeltük. Olyan óriásnak tűnt a mi babáinkhoz képest, hogy tényleg el sem tudtuk képzelni, hogy ő egy két napja született baba. Aztán persze rájöttünk, hogy csak elveszítettük a realitás érzékünket.

A koraszülés és a PIC sok új dologra tanított meg minket. Például örülni a legkisebb dolgoknak is. Amikor először vehettem ölbe a kislányomat, az egekben jártam. Amikor először láttam az arcát légzéstámogató gépek nélkül, fülig ért a szám. Amikor először szoptathattam, madarat lehetett volna fogatni velem.

Kemény időszak volt az a két hónap, amit kórházban töltöttünk. És talán még keményebb az azt követő fél év.

Sok-sok tapasztalattal a hátunk mögött végig az motoszkált bennem, hogy valamit tenni szeretnék azért, hogy a többi családnak könnyebb legyen átvészelni a koraszülést. Például azzal, hogy időt takarítanak meg. Azzal, hogy nem kell napokon keresztül járniuk a bababoltot, és azt keresni, hol kaphatóak speciális koraszülött termékek? Ezért nagyot álmodtunk, és elindítottuk a picinyke.hu webáruházat.

PICinyke - ez a neve. Beszédes név, úgy gondolom. A PIC a koraszülött osztályt jelöli, a picinyke szó pedig tökéletesen illik az aprócska babákra, akik olyan törékenyek, de mégis hatalmas harcosok, és végül nagyra nőnek.



A webáruházban kapható minden, amire egy korababának szüksége van: aprócska pelenka, ami kisebb mint a tenyerünk, koraszülött cumi, az átlagosnál jóval kisebb babaruhák (44-50-es méretben), fejlesztő eszközök, koraszüléssel kapcsolatos szakkönyvek, az anyatejes táplálás elengedhetetlen eszközei, és persze légzésfigyelők, amelyek életet menthetnek (ezt mi meg is tapasztaltuk).

Magyarországon sajnos minden 10. baba koraszülöttként jön a világra. Ezért valószínűleg nektek is van olyan ismerősötök, aki hasonló cipőben jár, mint anno mi voltunk. Ha eszetekbe jut, ajánljátok nekik a picinyke.hu oldalt, mert biztos vagyok benne, hogy hasznos segítség lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése