2016. június 30.

Biztonságos lépcső

Amikor a jelenlegi lakásunkba költöztünk, megdöbbentünk azon, hogy ugyan a tetőtérbe vezető lépcsőnél lent és fent is van kiskapu, de a lépcsőkorlát oszlopai olyan távol vannak egymástól, egy egy 4-5 éves gyerek is simán kieshet rajta. Ezen gyorsan változtatni kellett.


Szerettük volna biztonságossá tenni a lépcsőt úgy, hogy se cserélni (mert több száz ezres tétel lenne), se toldani (mert úgysem lesz ugyanolyan szép, mint az eredeti) ne kelljen. Inkább egy átmeneti védőhálóban gondolkodtunk, amit majd levehetünk, ha elég nagyok a gyerekek.

A megoldás az lett, hogy bambusz oszlopokat vágtunk méretre (OBI-ban szereztük be), ezeket szúrtuk be az oszlopok közé toldásként. Ezek nincsenek rögzítve, így nem tesznek kárt a fa szerkezetében. Majd az oszlopokat befontuk, sodortuk két-két szálból tekert kender kötéllel (tüzép telepen volt a legolcsóbb). Ez a fonás tartja a helyén a bambusz oszlopokat is.

Leesés-gátló lépcsőhöz


Nekem nagyon tetszik benne, hogy a végeredmény stílusban és színben is illik a helyhez, mindkét felhasznált anyag természetes, ráadásul az egész nem került többe 5000 forintnál.

A módszer sok más helyen is alkalmazható egyébként: erkély, terasz, kerti kerítések, kiskapuk stb.

1 megjegyzés: