2013. szeptember 10.

Zöldség-gyümölcs idénynaptár a hozzátápláláshoz

A szakkönyvek, a gyermekorvosok és a védőnők is hangoztatják, hogy friss, megbízható forrásból származó zöldségeket, gyümölcsöket adjunk a babáknak. Olyat, ami nem üvegházi.

Na de mi mikor terem szabadföldben pontosan? A zöldség-gyümölcs idénynaptárból kiderül, ami szép színes verzióban tölthető le.


Én mindig szeretem tudni az okokat is. Ezek a következők: A babáknak azért nem jó, ha üvegházi zöldséget vagy gyömölcsöt kapnak, mert azok nitráttartalma magas lehet. Ez pedig veszélyes a csecsemőkre.

A Wikipédia így fogalmaz ezzel kapcsolatban
A nitrát az ember számára mérgező, különösen a csecsemők érzékenyek a methemoglobinémiára, mivel a nitrátot metabolizáló trigliceridek e korban nagyobb koncentrációban fordulnak elő, mint a fejlődés későbbi szakaszaiban. A csecsemők esetén a methemoglobinémiát kék baba tünetként ismerik....
A saláta nitráttartalma magasabb lehet, ha a termesztése során kevesebb napfényt vagy molibdént és vasat kap, melyek esszenciális mikrotápanyagok. A nitrogénműtrágyák túlzott használata is hozzájárul a betakarított növények magasabb nitráttartalmához.
A mérgezés tünetei a szapora pulzus és légzés, előrehaladottabb esetben a vér és a szövetek kékes vagy barnás színűvé válhatnak, oxigénhiányos állapot lép fel, ami halálhoz vezet, ha nem kap a beteg kórházi segítséget.

Na, ezek miatt kell ügyelni arra, hogy a piacon lehetőség szerint idényzöldségeket vásároljunk. Arról már korábban írtam, hogy a bébiételek nitráttartalmát ellenőrzik, így azokkal nincs gond.

A Hanreich Verlag jóvoltából elérhető a neten egy zöldség-gyümölcs idénynaptár, ami hasznos segítséget nyújt a vásárláshoz. (Egyébként tőlük szerezhető be a Mit egyen és mit igyon a baba? című könyv is, amiről már írtam, és csak ajánlani tudom.)

A naptár pdf-formátumban letölthető ide kattintva szép színes verzióban >>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése