2013. szeptember 4.

Mennyit kell aludnia egy gyereknek?

Megszületésük után szinte minden babának azonos az alvásigénye. A nap nagy részét átalusszák. De ez az igény a napok, hónapok múlásával eléggé átalakul. De milyen korban mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek?


Az alábbi összefoglaló táblázat jó kiindulási pontot nyújt a kérdés megválaszolásához. Fotnos tudnunk viszont, hogy az alvás biológiai szükséglet (mint az evés), így egyénileg változik, kinek mennyi az "elég".

Ranschburg Jenő például így fogalmaz az óvodás korú gyerekekkel kapcsolatban, akiknek tankönyv szerint 12 óra alvásra van szükségük:

"Ha nyolc-kilenc órai alvás után a gyerek nyűgös, fáradt, szemhéja le-lecsukódik, a külvilág ingereire halkan, hiányosan és megkésve reagál, világos, hogy alváshiányról van szó. De ha ugyanennyi alvás után a gyerek éber, kedélye, reakcióinak sebessége megegyezik a tőle megszokottal és csupán a hideg téli reggeleken annyira természetes, ősi emberi lustaság ragasztja az ágyhoz, a szülőnek be kell látnia, hogy kisfiának vagy kislányának alvásigénye alacsonyabb az átlagnál."
(Szülők könyve, Saxum Kiadó, 2009)

Ez a táblázat a gyerekek körülbelüli alvásigényét mutatja. Érdekessége, hogy az óvodás korosztálynál azt írja, hogy napközben már nincs szükségük alvásra, miközben a magyar óvodákban szinte kivétel nélkül aludni kell. És a legtöbb gyerek igényli is ezt a délutáni sziesztát. Más gyerekek viszont nem szeretnek, és nem is tudnak aludni az oviban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése