2013. február 25.

Hogyan öltöztessük a gyereket? Fázik-e?

Tévhit, hogy a babák fáznak, ezért jó melegen kell őket öltöztetni, és jól fel kell fűteni a lakást.

A csecsemők hőháztartása még valóban fejletlen, de ez nemcsak a hidegre, hanem a melegre is vonatkozik. Vagyis nehezen alkalmazkodik a szervezetük mind a hideghez, mind a meleghez.


Hány fok legyen a lakásban?

Alapvetően kiindulhatunk abból, hogy a babák ugyanazt a hőmérsékletet szokják meg, mint a szüleik. 20-21 fok bőven elég egy csecsemőnek is, a fürdetéshez pedig 23-24 fok kell. Az alváshoz akár 18-19 fok is elegendő, bármilyen riasztóan is hangzik egyeseknek. Tehát csak azért, mert csecsemő érkezett a családba, nem kell, hogy az egekbe szökjön a gázszámla.

Bizonyított tény egyébként, hogy a bölcsőhalál előfordulása magasabb, ha a szoba melegebb.

Hány réteg ruha kell a babára, hogy ne fázzon?

A mi lakásunkban 20 fok van. Ilyen hőmérsékletnél az alábbi - védőnő által is javasolt - kombinációk szerint öltöztetem a lányom:

Nappalra:

  1. Hosszú ujjú body+vékony, pamut rugdalózó, vagy
  2. rövid ujjú body+plüss, vastagabb rugdalózó, vagy
  3. hosszú ujjú body+ujjatlan ruha+pamut harisnyanadrág, vagy
  4. hosszú ujjú body+vékony, pamut pulóver+nadrág+zokni

Alváshoz:

  1. Hosszú ujjú body+hálózsák (nem paplanos béléssel, csak sima)+pamutsapka fürdetés után 1-2 órán át+vékony polár takaró négyrét hajtva, vagy
  2. rövidujjú body+vékony, pamut rugdalózó+pamutsapka fürdetés után 1-2 órán át+vékony polár takaró négyrét hajtva.

Téli sétához:

Itt a kombináció attól függ, hogy babakocsival vagy hordozóval (kenguruval) indulunk-e útnak?
  1. Ha babakocsival, akkor a nappali öltözetre plusz egy réget nadrág és pulóver kerül, majd jöhet egy vastag sapka, sál és bundazsák. A babakocsi aljában van egy kisebb polár takaró, erre fektetem a gyereket, majd betakarom egy másik takaróval, és végül a lábzsák is felkerül a babakocsira.
  2. Ha kenguruval indulunk el, akkor a nappali öltözetre plusz egy réteg napdrág és pulóvel kerül. Ezen kívül egy horgolt kiscipőt is adok rá, mert a kenguruból csak a lába lóg ki, ami fázhat. Majd jöhet az előbbi vastag sapka és a bundazsák. Sálat ilyenkor nem adok rá, mert az arcával felém fordul, így védve van a széltől, hideg levegőtől.

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a benti öltözet majdnem ugyanolyan, mint a felnőtteké, a kinti pedig egy réteggel több.

Sokan attól ilyednek meg egyébként, hogy a babák keze gyakran hideg, illetve sokszor tüsszentenek. A jó hír az, hogy egyik sem a fázás jele. A hideg kéz oka a tökéletlen keringés, a tüsszögéssel pedig az orrfújást "helyettesítik" a babák. Így szabadulnak meg az orrukba került anyatejtől (bukás miatt), de a beszippantott kis szöszöktől, portól is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése