2012. november 12.

Olvasnivalók a terhességről és a gyereknevelésről

Elég sokat szoktam olvasni, így természetesen a terhességgel beszivárogtak a könyvlistámba a szüléssel, gyerekneveléssel kapcsolatos témák is. Ha szakirodalomról van szó, akkor azok táborába tartozom, akik elvolvasnak jót és rosszat is, aztán levonom a megfelelő következtetéseket. Tulajdonképpen úgy vagyok vele, hogy sokkal könnyebb egy az adott szakmai irányzat mellett állást foglalni, ha ismerek ellenvéleményeket is. Sok-sok gyerekneveléssel kapcsolatos könyv került a kezembe az elmúlt hónapokban, így most bemutatok egy szubjektív véleménygyűjteményt.



Ranschburg Jenő: Szülők könyve


Ez az első számú kedvencem. Ranschburg tanár úrral személyesen is volt alkalmam találkozni, és mondhatom, lehengerlő személyiség volt. Ha tehetném, ezt a könyvét kötelező irodalommá tenném minden szülő számára. Közérthető és lendületes stílusban ír a gyerekek pszichés fejlődéséről a születésüktől egészen az iskoláskor kezdetéig. Nem ad instant, mindenkor bevethető ötleteket (ilyet nem is igazán lehet), ellenben tökéletesen elmagyarázza nekünk, szülőknek, hogy az adott életkorban mi játszódik le a gyerekben, hogyan kondolkodik, mi motiválja? Számos példát említ a tipikus nevelési hibákra is. Olyan témákat boncolgat, mint pl:
  • Látás, hallás, beszéd, mozgás fejlődése csecsemőkorban
  • Az én kialakulása
  • Apa és gyermeke
  • Szoptatás, elválasztás, cumizás, ujjszopás
  • A temperamentumok jelentősége
  • Elkényeztethető-e egy csecsemő?
  • Miért fontos a játék?
  • Mi a hiszti kiváltó oka?
  • Nagyszülők szerepe a nevelésben
  • Lányok és fiúk viselkedésbeli különbségei
  • Jutalmazás és büntetés
  • Evési problémák
  • Alvási problémák
  • Agresszivitás
  • Halál és gyász a családban

Tracy Hogg: A suttogó titkai I.

Amerikában hihetetlenül népszerű, és meg merném kockáztatni, hogy mára idehaza is ezt a könyvet említené az anyukák többsége, ha arról kérdeznénk őket, milyen könyvet olvastak a baba érkezése előtt? A szerző módszerének lényege a napirend kialakítása. Ehhez számos praktikus tanáccsal szolgál, nem elméleti, hanem gyakorlati oldalról mutatja be, hogyan kellene "csinálnunk". Mivel amerikai szerzőről van szó, így a tanácsai is az amerikai gyermeknevelési protokollhoz igazítva szólnak. Éppen ezért néhány pontban nem feltétlenül értek egyet vele. Ilyen pl. a szoptatás kérdése, amiben elég liberális szemléletet képvisel: ha egy anyuka úgy érzi, hogy számára megterhelő a szoptatás, akkor inkább adjon tápszert a babának. Én ettől egy kicsit több kitartást várok egy anyukától. De a módszere alapvetően jó, és biztos vagyok benne, hogy a kezdő anyukáknak sok-sok hasznos infóval szolgál.

Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek

Ez a könyv a természetes, háborítatlan szülésről szól. A szerző egy nagy tapasztalattal rendelkező bába, aki összefoglalta a szüléssel, mint természetes folyamattal kapcsolatos tudását. Az otthon szülést fontolgatóknak csak ajánlani tudom, akik viszont ellenzik, kézbe ne vegyék! Én ugyan kórházban fogok szülni, de a könyv ettől függetlenül sok hasznos infót adott. Persze sajnálom, hogy a leírtak jelentős része kórházi körülmények között nem alkalmazható. A könyv képekkel gazdagon illusztrált (szerencsére csak fekete-fehér kivitelben), hátránya viszont, hogy tördelése nem túl előnyös, így kissé nehezen olvasható.

Babainfo Magazin: Várandós-könyv 2012

Nem kifejezetten könyv, inkább csak információs füzet, ami közel 100 oldalban fogalja össze a várandósság fontos mozzanatait. Ír a kötelező vizsgálatokról, a felmerülő egészségügyi problémákról (cukorbetegség, visszér, vashiány, vitaminhiány, vizelettartási zavarok stb.), remek listát ad a babakelengyéről, összefoglalja a szoptatással kapcsolatos tudnivalókat és a gyermekágyas időszakot is. Minden témáról egy, másfél oldal terjedelemben ír, lényegre törően, érhetően.

Az információs füzet ingyenesen szerezhető be a védőnőknél.

Babainfo Magazin: Gyermekének első életéve 2012

Tulajdonképpen az előző füzetecske folytatása, ami a baba gondozását mutatja be.

Minden fontos témára kitér, így a szoptatásra, a hozzátáplálásra, a fogzásról, a hasfájásról, a fürdetésről, a betegségek kezeléséről, a védőoltásokról, a mozgásfejlődésről stb. Ez a füzetecske is a védőnőnél szerezhető be ingyenesen.

Ha valaki nem szeret olvasni, vagy egyszerűen csak nincs rá ideje, akkor számukra a fönti két kiadványt ajánlanám. 

Dr. Gál Éva - Dr. Kemény János. Aludj velem!

Ez volt a legfeleslegesebb könyv, amit olvastam. A lényege két oldalban is összefoglalható lett volna. A szerzőpáros egyébként szakorvosként dolgozik, ha jól emlékszem, a Heim Pál Gyermekkórház alvás-diagnosztikai részlegén, így nem kétlem, hogy óriási medikális tapasztalatuk van a csecsemőkori alvásproblémákkal kapcsolatban. Mégis az volt az érzésem, hogy a könyv 80%-ban a probléma leírásáról szólt (nem alszik a gyerek, éjszaka felébred, a család sem tud aludni stb.), amit szerintem felesleges ecsetelni, főleg egy olyan családnak nem, akik hetek óta szenvednek a kialvatlanságtól. Ezzel szemben minimális a gyakorlati tanácsok száma a probléma kezelésére, azok is felületesek, általánosak. Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik végső kétségbeesésükben bármit elolvasnak, ami az alvásról, pontosabban a nem alvásról szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése