2012. november 5.

Az őssejttárolásról kismamáknak

Egyre elterjedtebb, éppen ezért talán egyre inkább megosztó kérdés az őssejtek tárolása. Vannak határozott pártolói és ellenzői is szép számmal. A témában mi is sokat kutakodtunk, próbáltunk teljes körű képet kapni a szolgáltatások minőségéről és azok árairól.

A végső döntést mindenki maga hozza meg, az alábbiakban csak néhány alapinformációt szeretnék megosztani az érdeklődőkkel.


Mi az őssejt?
"Az emlősök őssejtjei két fő típusra oszthatók: az embrionális őssejtek a blasztocisztákban (hólyagcsíra állapotban lévő embrió), a felnőtt őssejtek (vagy szöveti őssejtek) pedig a felnőtt szövetekben találhatók meg. A fejlődő embrióban az őssejtek az összes specializált magzati szövetté képesek átalakulni. A felnőtt szervezetben az őssejtek és az előd- (progenitor) sejtek a test javító mechanizmusaként szolgálnak, a specializált sejteket felfrissítve, ugyanakkor a folyamatosan megújuló szerveknek – mint a vér, bőr vagy az emésztőrendszer szövetei – normális megújulásában is közreműködnek."
(Forrás: Wikipédia)

Honnan nyerhető őssejt?
  • köldökzsinór-vérből
  • köldökzsinór-szövetből
  • méhlepényből
  • gerincvelőből (ez nem embrionális)

Mennyi időre lehet szerződni?
Általában 20 év a tárolás ideje.


Melyek a legismertebb szolgáltatók?
  • Krio Intézet
  • Sejtbank Kft.
  • Humancell
  • Cord Blood Center

Mennyibe kerül az őssejtek levétele és tárolása?
A szolgáltatók különféle csomagokat kínálnak.  Az árak kb. 350.000 Ft-tól 600.000 Ft-ig terjednek, a választott csomagtól függően. Ez az ár tartalmazza a levétel és a 20 éves tárolás díját is.

Van egyösszegű fizetés és kamatmentes részletfizetési lehetőség is. Egyösszegű fizetésnél a díj általában olcsóbb, kb. 10% kedvezményt biztosítanak így. A részletfizetésnek több formája is létezik, pl.
  • levétel és 20 éves tárolás külön fizetve, 
  • levétel és 10 éves tárolás külön fizetve (majd 10 év után hosszabbítás), 
  • levétel egyösszegben fizetve, majd tárolás kamatmentes részletekben fizetve (havonta, évente). 

Van olyan szolgáltató, pl. a Krio, ahol a levételi csomagért a szerződéskötéskor kell fizetni, a szolgáltatás többi részét viszont csak később. A Cord Bloodnál az az érdekesség, hogy semmit nem kell előre fizetni. Futár hozza házhoz a levételi csomagot, amit magunkkal kell vinni a kórházba. A szülés után szintén futár jön a levett mitáért, amit bevizsgálnak. Ha a levétel sikeres volt (elegendő mennyiségű és minőségű a minta), nyilatkoznunk kell arról, hogy megtartjuk az őssejteket. Ekkor keletkezik csak fizetési kötelezettség, amit 8 napon belül kell teljesíteni.

Bármelyik céggel is szerződjünk, a teljes szolgáltatás finanszírozható egészségpénztár terhére.


A levétel után már csak abban kell bíznunk, hogy soha nem lesz szükségünk a felolvasztásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése