2015. január 20.

Csepphinta varrása

Idén eldöntöttük, hogy a lányom szülinapjára egyedi ajándékot készítünk. Egy csepphintát kapott, amit a férjemmel közösen készítettünk el. Mutatom hogyan.


Szabásminta
Egy jó kis szabásmintát találtam itt. Ezzel az a dolgunk, hogy fel kell nagyítani egy óriási papírra, amire 5x5 cm-es négyzetrácsot rajzoltunk. Nem hangzik túl jól, de gyorsabban lehet vele haladni, mint hittem. Nem volt vészes.

Csepphinta szabásmintája kicsiben


Anyag
Én az IKEA-ban vettem hozzá erős pamutvászon anyagot. Kár, hogy csak most fedeztem fel, milyen jó minőségű anyagokat lehet kapni itt, méghozzá sokkal olcsóbban, mint a méteráru üzletekben. A hinta külső fele ebből az anyagból készült, a belseje pedig ebből. Mindkét anyagra igaz, hogy nagyon-nagyon könnyű szabni és varrni is. Nem nyúlik, nem deformálódik. 3-3 métert vettem az anyagokból, így könnyű volt szabni, nem kellett centire pontosan sakkozni.

Cérna
Sima műszálas varrócérnát használtam 90-es varrótűvel.

Ami még kell
  • szivacstörmelék vagy polisztirol gyöngy a párna rész megtöltéséhez
  • fémkarika a hinta tetejéhez
  • 2 karabíner
  • 1 hintakampó
  • dübel (a falnak megfelelő)
  • kb. 1,5 méter kötél
  • 2 kötélszívnek nevezett eszköz, amivel csomózás nélkül lehet felfogatni a kötelet
A szivacstörmeléket méteráru boltban vettem, a többit OBI-ban.

A hinta szabásmintáján egy picit módosítottam:
  • A leírás csak egy réteg anyagot ír. Én kettőből varrtam. Vagyis van egy külső és egy belső fele, amit színt színne szembe fordítva varrtam össze, majd fordítottam ki.
  • Az ülő részhez nem körlapot és cipzárt varrtam, hanem egy 60 cm átmérőjű, kb. 30 cm magas párnát. Ezt szivacstörmelékkel töltöttem meg. A párna kivehető, és akár önállóan is használható.
  • A hinta elejére beszabtam egy téglalapot, aminek a tetejébe gumit húztam. Így egy picit szebb tartása van a hintának.
  • A hinta nyílását, ahol bele kell ülni, nem ferdepánttal szegtem körbe, hiszen két összevarrt réteggel dolgoztam. Kifordítás után csak simán levarrtam a szélét talpszélesen.
  • A varrásszéleket cikkcakk öltéssel el is tisztáztam, hogy még véletlenül se tudjanak lefoszlani a szálak.

A szabás-varrás képekben így nézett ki.



12 megjegyzés:

  1. Üdv!! Azt szeretném kérdezni, hogy a 2 karabiner hová kerül pontosan??? Köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A felfüggesztő kötél két végére tettünk karabínert. Az egyik a hinta tetején lévő karikába akad be, a másik a plafonban lévő kampóra. Így tulajdonképpen azt értük el, hogy a kötélről könnyen leakasztható a hinta maga, de ha szükséges, a kötél maga is leakasztható, így csak a plafonban lévő kampó marad (pl. festéskor ez jól jött).

      Törlés
    2. Értem, akkor jól tippeltem! Köszönöm szépen a választ! :-)
      Annyit hagy kérdezzek már még meg, hogy mennyi polisztirol gyönggyel lenne érdemes megtölteni az ülőpárnát? :-)

      Törlés
    3. Szerintem 100 litert simán elnyel, mert elég nagy az ülőrésze. Én ezért használtam inkább habszivacs törmeléket. Abból kevesebb is elég volt, és olcsóbb is.

      Törlés
  2. Kedves Julcsi! Kérdezném, hogy mekkora súlyt bír el a hinta? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ildi! Ha erős cérnával van varrva, elvileg felnőtt súlyát is el kell bírnia kb. 70 kilóig. Nálunk a két gyerek egyszerre is szokott hintázni, ami 20 kilót jelent.

    VálaszTörlés
  4. Szia! A szabás-varrás képekben nekem nem látszik...mit kell tennem, hogy megjelenjen? Köszi
    Óriási vagy! szuper !

    VálaszTörlés
  5. Szia Cica! Szerintem valamilyen flash gond lehet. Próbáld meg itt megnézni: https://picasaweb.google.com/100789613826506001682/Csepphinta?authuser=0&feat=directlink

    VálaszTörlés
  6. szia !

    A szabás varrás képekben
    kiszabsz 4 szirmot amit összevarrsz és hova varrod asz alaktalan részt majdnem szirmot . (van egy kis elnyúló része) akárhogy nézem nem áll össze . Bocsi ha hülyeséget kérdeztem .
    további szép napot !

    VálaszTörlés
  7. Jucus, én úgy látom, hogy az "alaktalan rész" (az 1.rész elnyúlása) az a hinta test fő részéhez tartozik, a beülő rész alsó része. A 2. rész pedig a fő rész alsó, kiegészítő része, ahova a párna kerül.

    VálaszTörlés
  8. A piros anyagbol is kell 6 szirom formát összevarrni, vagy ott csak egy reteg anyag van?

    VálaszTörlés