2014. május 3.

Filléres házi gyurma, ami jobb mint a bolti

A lányom majdnem másfél éves, és elkezdett gyurmázni. Nagyon élvezi. Az első adagot ajándékba kapta, és szomorúan tapasztaltam, hogy kb. egy hét volt az élettartama mindennapos használat mellett. Így kipróbáltam a házi készítésű verziót. Magam is meglepődtem, hogy sokkal jobb, mint a bolti. És még ehető is. És még az ára is baráti. Jöjjön hát, hogyan készül.


A receptet Ökoanyu blogján találtam. A hozzávalók:
  • 1 bögre sima liszt
  • 1/3 bögre finom szemcséjű só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál citromsav
  • 1 teljes bögre forró víz
  • ételfesték (opcionális)

Nekem az a tapasztalatom, hogy akkor lesz a legjobb az eredmény, ha szinte csordultig van vízzel a bögre. A lisztet úgy kell kiménri, hogy 1-2 cm-re legyen a pohár pereme alatt. A vízből viszont egy picivel több kell. Az a lényeg, hogy amikor a hozzávalókat összekutyuljuk egy fazékban, akkor tejbegríz sűrűségű masszánk legyen, ami szépen elterül, nem áll össze.

Ezek után el kell kezdeni főzni a gyurmát. Ez kb. 2 percet vesz igénybe, mert amint átmelegszik, már össze is áll gombóccá. Közben folyamatosan keverni kell. Azonnal ki is vehetjük az edényből, és egy kicsit átgyúrhatjuk. Néhány perc hűtés után pedig már lehet is használni.

Az állaga hihetetlenül jó. Puha, nem ragad, könnyen formázható. Mivel nincs benne mesterséges anyag, így akár ehető is. Persze nem kell megengedni a gyereknek, hogy a szájába vegye. De mégis megnyugtató a tudat, hogy ha baleset történne, nem kell halálra aggódnunk magunkat.

Az ételfestékes verzió csak extra. Fehéren is tökéletesen működik. A festékes verziótól elsőre féltem egy picit, mert azt gondoltam, hogy majd befogja a kezünket, vagy ha beletapad a szőnyegbe, akkor azon is meglátszik majd. De nem így van.

Tipp:
  • Mi egy műanyag kisvödörben tároljuk a gyurmát. De lehet akár vajasdobozba is rakni.
  • Hűtőbe soha nem teszem, így sincs semmi baja.
  • Minden nap elővesszük, van hogy órákat áll a szabad levegőn. Ennek ellenére két hetet simán kibír. Két hét után csak azért szoktam új adagot főzni, mert nem szeretem, ha már szöszökkel van teletapasztva.
  • Ritkább használat mellett akár egy hónapig is használható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése